Els laics demanen a l’Església que es disculpi i l’Arquebisbat ho fa / Tarragona Diari

Posted on 2013/11/01

0La Conferència Episcopal Tarraconense a favor que es continuï investigant el que va succeir a la Guerra civil i a la Dictadura

Tarragona Diari | Actualitzat el 31/10/2013 a les 14:45h
tarragona.03
La Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat ha valorat positivament el resultat dels actes que va organitzar en resposta a les macrobeatificacions del 13 d’octubre passat i ha anunciat que continuarà amb les seves activitats, adreçades a reivindicar la cultura de la laïcitat i el respecte per la memòria històrica.
Teresa Fortuny, portaveu de l’entitat, ha indicat que «precisament perquè reconeixem la dignitat de totes les víctimes, i n’hi ha moltes que la seves famílies no saben encara on són, creiem que l’Església ha de fer més coses, més enllà de les beatificacions».
Entre les reivindicacions de la Coordinadora hi figura la necessitat que la jerarquia catòlica reconegui expressament, i demani perdó, pel seu suport al bàndol sublevat durant la guerra civil i al règim franquista que es va instaurar posteriorment. «Les declaracions d’alguns bisbes aquests últims dies representen un pas endavant, però el que han dit no és suficient. Cal que facin un reconeixement més concret del sentit de la seva participació en els fets», ha afegit Fortuny.
Per la seva banda, Pedro García Bilbao, en representació de la Federación de Foros por la Memoria Histórica, ha recordat que la macrobeatificació d’aquest mes «no és una qüestió que afecti només Tarragona o Catalunya. Té implicacions a tot l’Estat espanyol, y per això interpel·lem a la Conferència Episcopal Espanyola, que ens hauria de donar una resposta directa».
García Bilbao ha titllat la jerarquia eclesiàstica actual de «reproduir de forma acrítica el discurs del nacionalcatolicisme», i l’ha comparada desfavorablement amb el catolicisme d’altres països, com ara Alemanya, on ha assumit sense reserves els valors antifeixistes, ha demanat perdó per la seva proximitat al règim i, fins i tot, ha indemnitzat les víctimes.
«La situació de privilegi de què encara disposa l’Església espanyola està en relació directa amb el resultat de la guerra civil», ha afegit Bilbao.La Conferència Episcopal Tarraconense demana perdó

En un comunicat publicat aquest dijous, la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) ha expressat el seu goig per la celebració a Tarragona de la beatificació , el passat 13 d’octubre, i ha afegit que «també un compromís per a tots, que hem de concretar amb iniciatives pastorals que siguin expressió i fruit de l’Any de la Fe que estem celebrant».

En aquest sentit, la CET afirmar que «som conscients de les mancances i els errors que, com a membres de l’Església, hàgim pogut cometre en un passat més o menys llunyà, i humilment en demanem perdó; però alhora som també conscients del paper insubstituïble que ha tingut l’Església i el cristianisme en la història mil·lenària de Catalunya».

I afegeix que «desitgem que es continuï investigant el període històric que inclou la IIª República, la Guerra civil, la Dictadura i la recuperació de la Democràcia, ja que creiem que conèixer la veritat serà un ajut a l’esclariment de la història, conduirà a la pau i a l’autèntica reconciliació entre tots els ciutadans de la nostra terra».
Posted in: Por clasificar