La Conferencia Episcopal Tarraconense (CET) demana perdó pels errors que l’església «hagi pogut cometre en un passat més o menys llunyà»

Posted on 2013/10/31

0tarragona.01
La Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat vol que es disculpi concretament pel seu suport al règim franquista
La Conferencia Episcopal Tarraconense(CET), un cop finalitzada la reunió que han mantingut a la població de Tiana al Maresme, ha emès el següent comunicat:»El passat 13 d’octubre van ser beatificats 522 màrtirs de la persecució religiosa del segle XX a Espanya. Molts d’aquests testimonis de la fe havien nascut o viscut a les nostres Diòcesis, que han estat fecundades per la sang d’aquests màrtirs. La seva beatificació no ha de ser simplement un acte que quedi per a la història, sinó un nou impuls en el camí de la fe de les nostres Esglésies, una gràcia de la Pentecosta. La celebració a Tarragona ha estat un goig, però també un compromís per a tots, que hem de concretar amb iniciatives pastorals que siguin expressió i fruit de l’Any de la Fe que estem celebrant.Els Bisbes de Catalunya pensem que, tal com va demanar el beat Joan Pau II, «cal que les Esglésies locals facin tot el possible per no perdre el record d’aquells que han sofert el martiri» (TMA 37). I alhora el mateix Papa ens demanava, de forma ben solemne, el compromís de realitzar una veritable «purificació de la memòria». En aquest sentit, no ens costa reiterar el que ja vam afirmar: «Som conscients de les mancances i els errors que, com a membres de l’Església, hàgim pogut cometre en un passat més o menys llunyà, i humilment en demanem perdó; però alhora som també conscients del paper insubstituïble que ha tingut l’Església i el cristianisme en la història mil•lenària de Catalunya» (Al servei del nostre poble, 22).Per això així com en el passat recent l’Església va lluitar decididament a favor de la reconciliació, els drets humans i el restabliment de les llibertats, en temps ben difícils i molt abans de la transició democràtica, ara també ens comprometem a treballar per la reconciliació entre tots els ciutadans, i per la guarició de les ferides que encara poguessin restar obertes i que caldria tancar amb la generositat de tots.Desitgem que es continuï investigant el període històric que inclou la IIª República, la Guerra civil, la Dictadura i la recuperació de la Democràcia, ja que creiem que conèixer la veritat serà un ajut a l’esclariment de la història, conduirà a la pau i a l’autèntica reconciliació entre tots els ciutadans de la nostra terra».

La Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat ha fet una valoració positiva dels actes que va organitzar en resposta a les macrobeatificacions

Per la seva part la Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat ha valorat, també aquest dijous, el resultat dels actes que va organitzar en resposta a les macrobeatificacions del 13 d’octubre passat i ha anunciat que continuarà amb les seves activitats, adreçades a reivindicar la cultura de la laïcitat i el respecte per la memòria històrica.

Teresa Fortuny, portaveu de l’entitat, ha indicat que “precisament perquè reconeixem la dignitat de totes les víctimes, i n’hi ha moltes que la seves famílies no saben encara on són, creiem que l’Església ha de fer més coses, més enllà de les beatificacions”.

Entre les reivindicacions de la Coordinadora hi figura la necessitat que la jerarquia catòlica reconegui expressament, i demani perdó, pel seu suport al bàndol sublevat durant la guerra civil i al règim franquista que es va instaurar posteriorment. “Les declaracions d’alguns bisbes aquests últims dies representen un pas endavant, però el que han dit no és suficient. Cal que facin un reconeixement més concret del sentit de la seva participació en els fets”, ha afegit Fortuny.

Per la seva banda, Pedro García Bilbao, en representació de la Federación de Foros por la Memoria Histórica, ha recordat que la macrobeatificació d’aquest mes “no és una qüestió que afecti només Tarragona o Catalunya. Té implicacions a tot l’Estat espanyol, y per això interpel•lem a la Conferència Episcopal Espanyola, que ens hauria de donar una resposta directa”.

García Bilbao ha titllat la jerarquia eclesiàstica actual de “reproduir de forma acrítica el discurs del nacionalcatolicisme”, i l’ha comparada desfavorablement amb el catolicisme d’altres països, com ara Alemanya, on ha assumit sense reserves els valors antifeixistes, ha demanat perdó per la seva proximitat al règim i, fins i tot, ha indemnitzat les víctimes.

“La situació de privilegi de què encara disposa l’Església espanyola està en relació directa amb el resultat de la guerra civil”, ha afegit Bilbao.

Redacció TT – 31/10/2013 – 15:38h